Exakt detta tänker många jag möter. De funderar & kliar sig i huvudet ”hur kan hon driva ett företag kring dessa tjänster som att klicka ut inlägg på sociala medier?”. Som företagare på sociala medier så är livet inte som ditt privata konto.

Du sitter redan nu & tänker att detta är inget intressant att läsa om? Well jag ska göra detta intressant för dig. Vi kan jämföra mot många branscher & jag ska ge dig några konkreta tips hur du ska tänka för att lyckas med dina publiceringar. För jo, jag har jobbat fram min kunskap genom flera kurser & tusentals timmar av läsning. Kanske sitter du nu där jag satt för 5,5 år sen?

Du har fått platsen ”sköta sociala medier på företaget” & försöker googla kring detta? Det kan ju inte vara så svårt, du har säkert sett fler inlägg från företag & tänkt att det ser lätt ut?

Om du då backar tillbaka till de inläggen – berörde dom dig? Oj nu tänker du stenhårt: ”vilket var det nu du såg sist?”. Kan det vara antingen ett inlägg från lokala restaurangens Instagram med luncherbjudande? Kan det var det öppettiderna på loppisen? Eller var det från nån av våra modejättar? Skillnaden mellan dessa tre är att den sistnämnda har ett team på ca 10 anställda som jobbar fram det där inlägget. Att de skapar top-noch inlägg & videos är ju självklart! Företagare på sociala medier har en enorm utmaning!

Om de lokala företagen faktiskt lyckats charma oss beror det oftast för någon av dessa anledningar:
– Du har en relation till ägaren eller någon som jobbar där.
– Du besöker företaget ofta och vet vad du får där. Du följer för att få tips som du tycker är bra.

Så nu sitter du där & ska lyckas göra någon av dessa två ovan? Japp, det blir enkelt! Eller? Företagare på sociala medier är inte detsamma som att använda det i det privata syftet.

För att nå alla andra som inte hör till någon av ovan 2 kategorier är nu det svåra startar! Riktigt spännande tycker jag! Med konkurrens mot 1,3 billioner konton på Instagram – så ska vi nu håva in nya följare som kan potentiellt bli nya kunder via sociala medier? För ja, alla vill vi ha flera tusen följare & det ska helst gå fort. Om jag sen säger att lyckas få de första 1000 följare under ett år – är riktigt bra – så vill du inte alls hålla med. Konkurrenterna har flera tusen följare & det vill du också ha?

Om detta stämmer på dig, så kan jag lugna dig angående dina konkurrenter:
– De startade tidigt & fick snabbt många följare genom att de följde för att sedan avfölja?
– Har de BRA engagemang? Har de 20 likes trots 5000 följare? Då når de inte ut med sina inlägg till varken följare eller nya följare.

Antalet följare kommer aldrig leda till fler affärsmöjligheter.

Du kan enkelt kolla upp ditt kontots engagemang här.

Så här ser det ut via desktop för mig men den finns som app också.

Bild på Annso Alanens engagemangs grad på analysverktuget Not Jyst Analytivs.
Sträva efter ett bra E.R!

E.R betyder Engagement Rate & är alltså ett sätt att beräkna engagemanget på ditt konto på Instagram. Just denna sidan har även funktionen för Tiktok. Det räknas på hur många du följer räknat mot dina likes, kommentarer, sparade, delningar osv.

Jag har jobbat med olika uppdrag (se här) och jag vet att det är svårt att hinna med allt. Jag avråder dig starkt att be någon ”yngre som har mer koll på det digitala” ta hand om era sociala medier. Bara för att barnen kan röra med en sked, se skillnad på potatis & pasta innebär det inte att de är redo att laga mat? Eller bara för att jag kan klippa med sax & har en, så klipper inte jag likt en frisör. Låt dina sociala medier blomma på samma sätt som hela ditt företag är värt att få synas! Använd Instagram, Facebook, Tiktok & Linkedin för att bygga djupa relationer, sprida styrkan i ert varumärke, visa er resa som gör att vi berörs & verkligen VILL handla av er!

Annso Alanen sociala medier för småföretagare.
Coachar företagare om sociala medier.

Skicka ett mail så kan vi kika på hur just ditt företag kan få blomma ut sin fullaste prakt på sociala medier. Jag bor & jobbar i Karlskoga men finns tillgänglig för dig som bor i Sverige digitalt.

Varmt tack Annso Alanen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg