Typiska misstag företagare gör på sociala medier, fast man så klart gjort sitt bästa! Företagare har fullt upp & det är ett stort ansvar om ni även har anställda att ta hand om. Se då till att jobba rätt så att ni kan blomma upp med hjälp av sociala medier.

1. Ni låter någon som inte har rätt kompetens sköta era kanaler.

Bara för att någon på kontoret har 1 timma över per vecka är inte hen lämpad att sköta era sociala medier. Det kan snarare göra mer skada för ert varumärke.


2. Postar bara det som räknas in som reklam, dvs öppettider, vad ni säljer och hur man hittar till er.

Det enda som postas är öppettider, vad ni säljer och hur man hittar till er. Ja allt detta är ren reklam. Inget du själv skulle läsa om, en torsdag kväll i soffan att Skomakaren Bertil finns på adress XX med öppettider?


3. Fel format på foto & video för respektive kanal.

Jag ser många videos av foton som är fyrkantiga eller tagna av en telefon i liggande läge. Jag ser videos gjorda på andra kanaler som har en logga som delas på konkurrerande kanaler. Detta gillar så klart inte algoritmen. Fyll skärmen med foto/video om möjligt. Annars ge den så stort utrymme som kanalen tillåter. Här är ett exempel på en video med mix av klipp & foton på min Tiktok-kanal.

Misstag sociala medier


4. Inte tydliga med vad ni säljer på ert företag.

Det snackas mycket kring produkter & tjänster men det är inte solklart att kunderna faktiskt ska KÖPA NU. Var supertydlig, kunden har inte tid att fundera, då skrollar hen bara vidare.


5. För krånglig väg för kunden att köpa/boka/kontakta er via sociala medier.

Kunderna är lata & har fullt upp precis som du. Gör deras köpresa lustfylld & enkel! Ta hand om dom och låt det vara ett klick för att boka/köpa/läsa mer… Annars tappar du dom. Här hittar du min hemsida!


6. Använder ett för formellt språk och/eller ord som inte kunden förstår på sociala medier.

Att skriva korrekt & proffsigt hör till det gamla sättet & den gamla tiden. Mycket har skett & vi får så mycket information att vi vill ha det lättsmält. Att vilja anses som proffsig blir istället ett misstag på sociala medier. Om språket inte är så som kunden själv talar, så kommer hen bara skrolla vidare. Om jag skrivet SEO, SEM, JPEG & CTR och ER så blir det genast mycket krångligare för dig. Det är typiska förkortningar inom marknadsföring. Använd alltså inte ord som kunden inte förstår. Du ska ju lösa problemet!


7. Svarar inte på kommentarer.

Mer sällan ser jag detta men tyvärr är det fortfarande de som missar den biten. Har du ingen plan för vem som ska svara – ställ inte en fråga! Svara inte bara genom att ”gilla kommentaren” (om du inte har ett enormt stort konto). Dina kunder är guld värda & visa det! Socialt!

Svara & engagera er för att skapa relationer med företagets följare på sociala medier.


8. Jagar siffror istället för att ta hand om de som hänger med er på sociala medier.

Vissa har så bråttom framåt att, tittar bara på siffrorna så som ”hur många som visats för en video, hur många nya följare & hur mycket ni växt en viss period”. Ett typiskt misstag företagare gör på sociala medier. Det är ju helt irrelevant om ni redan har 50 köpsugna som bara väntar att få veta mer om er! Börja socialisera er med de ni har, annars får ni bara jaga nya igen.


9. Korspublicerar videos där loggan följer med (korspublicera = samma innehåll delas på olika kanaler).

Ingen av de sociala kanaler gillar deras konkurrenter så varför skulle de vilja att vi producerar videos på konkurrentens kanal? Om du gör det, se till att använda en extern app som tar bort loggan först!

Jag ser så många kämpa & göra sitt yttersta vilket gläder mig! Misstag gör så klart även jag & av dessa lär vi oss. Sociala medier är svårt när man är företagare & behöver du hjälp så erbjuder jag olika lösningar.

👉Jag har kurser för dig som vill göra det själv eller så skapar jag content åt er för era kanaler. Skicka ett mail med rubriken ”Nyfiken” så bokar vi ett zoom-möte eller en kaffe på stan?

Du når mig på hej@annsoalanen.com 🤳

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg